Huuh… Een slaapcoach die dragen (in draagdoek of draagzak) aanmoedigt? Ja! Meer zelfs, ik heb het zelf heel veel gebruikt voor mijn 2 kindjes. Ten eerste omdat onze dochter de refluxziekte had en anders niet kon slapen. Ten tweede omdat er een peuter in huis rondliep. En ten derde en eigenlijk vooral omdat ik én de baby’s ervan genoten.
Je hebt 9 maanden lang alles samen gedaan, elkaar constant gevoeld en je zou dan ineens je baby naast jou in een bedje moeten leggen? Dat is een hele grote stap die gerust met heel veel tussenstapjes kan gebeuren! Bovendien is een baby helemaal niet gemaakt om alleen te slapen. Ze slapen het liefst rechtop, tegen hun ouders en in beweging. De natuur voorziet hen van allerlei beschermingsmechanismen waardoor ze snel wakker worden als zie mama of papa niet dicht bij zich voelen. Betekent dit dat jij je baby de hele dag en voor altijd moet dragen? Neen, dat ook weer niet. Een baby slaapt uiteindelijk wél het best als die zonder hulp van zijn ouders in slaap kan vallen.
Wanneer raad ik nu juist wél aan om je kleintje te dragen?
- Als je kleintje veel huilt en/ of last heeft van fysieke onrust.
- In de eerste weken na de geboorte.
- Als je kleintje zijn vorige slaapje oversloeg of héél kort sliep.
- Als je kleintje thuis komt van een vermoeiende dag met weinig slaap. Zolang het voor 16u is kan je uw kindje nog een dutje laten starten zodat die even kan bekomen en niet oververmoeid aan de nacht begint.
Wanneer raad ik aan om de hulp van de draagdoek/ – zak af te bouwen?
- Wanneer je baby een slaapkop is die in de draagdoek door zijn voedingen slaapt.
- Wanneer jij het beu bent de hele dag met een baby op je lijf te lopen.
- Wanneer je baby binnenkort naar de opvang gaat en niet zelfstandig in slaap kan vallen.
Een veel gehoorde opmerking: maar leer ik mijn baby dan niet de foute slaapgewoonten? Neen, zo snel gaat het allemaal niet. In de eerste maanden is het heel normaal dat je baby nog wat hulp nodig heeft bij het in slaap vallen. Het is veel belangrijker dát die slaapt dan oe die slaapt. Uiteraard kan je hem zijn bedje stap voor stap leren kennen. En zolang hij dat moeilijk vind kan ik de afwisseling met het dragen kan ik alleen maar toejuichen!
Hoe die zijn bedje dan juist kan leren kennen? En dat zonder traantjes? Dat lees je in één van mijn volgende blogs.