Slapen en sporten kunnen hand in hand gaan voor baby’s en hun ouders! Wat, hoor ik je denken? Ik heb niet eens tijd mijn eten op te eten? En om te slapen al helemaal niet? De enige spier die in de laatste maanden getraind is, zal mijn armspier zijn. En slaap, dat duurt toch maximum 30minuten…

 

Inderdaad, als jonge ouder heb je echt uw handen vol met voeden, verschonen, wassen en misschien zelf even slapen… Oh nee toch niet, je kindje is alweer wakker.

En je kleintje die heeft het zelf ook heel druk: groeien, verwerken, verteren, leren… Ook het slapen is een vaardigheid die kindjes onder de knie moeten krijgen. Baby’s doen daarom overdag vaak hazenslaapjes, worden ’s nachts regelmatig wakker en hebben moeite om zonder hulp in slaap te vallen. En zelfs wanneer ze slaap helemaal onder de knie hebben, kunnen periodes opduiken dat het weer moeilijker gaat.

Hoe kan je nu tóch zorgen voor voldoende beweging voor jezelf én voldoende slaap voor je baby? Met deze tips help ik je op weg:

 

  1. Zorg voor een slaapje in beweging

Juist omdat slapen in de eerste jaren niet altijd gemakkelijk is voor je kindje, is het goed om regelmatig hulpmiddelen in te schakelen. Beweging maakt het voor kindjes veel gemakkelijker om in slaap te vallen én te blijven. Ten eerste omdat ze dit ook zo gewoon zijn van in de buik. Ten tweede omdat ze zich dan veilig voelen want mama of papa is dichtbij. Is er dus een dutje dat moeilijk gaat? Kies voor een slaapje in beweging zodat je kindje toch aan voldoende slaap komt.

Hoe zorg je voor een slaapje in beweging? Met hulp van de draagzak/-doek, fietskar, wandelwagen, auto… Je kan natuurlijk zelf kiezen hoe intensief je beweegt: maak je er een rustige wandeling van of wip je op en neer terwijl je ‘snelwandelt’. Aan jou de keuze! Ik ben zelf meer van die laatste soort alleen niet altijd handig. Eens je voor die methode kiest zal je kindje dat ook altijd nodig hebben om tijdens het wandelen in slaap te vallen én te blijven. Erg vermoeien soms, haha.

 

  1. Ga naar buiten in de ochtend

Naar buiten gaan vroeg op de dag is niet altijd het eerste waar je zin in hebt. Je hebt misschien een vermoeiende nacht achter de rug en zou het liefst in je bed liggen. En toch kan het jullie helpen:

  • De gezonde buitenlucht zorgt voor betere slaap van je kindje
  • Het ochtendlicht helpt bij het instellen van het ‘dag-nacht’ ritme

En voor jou?

  • Je hebt weer beweging gehad
  • Straks gaat je kindje beter slapen waardoor jij misschien wél even kan bijslapen.

 

  1. Help je kleintje in slaap in zijn bedje

Vind je kindje het nog moeilijk om zelfstandig in slaap te vallen in zijn of haar bedje. Kies een positie naast het bedje van waaruit je hem of haar in slaap kan helpen. Dat kan je bvb. doen door naast het bedje te blijven staan, over het bolletje te aaien, zachtjes te zingen… Is je kindje nog niet gewend aan zijn bedje, dan kan het de eerste keren een hele tijd duren voor die in slaap valt.

Doe dit liefst als volgt:

  • Vanuit een squad houding waardoor je bovenbeenspieren getraind worden.
  • Hou het minstens een uur vol, zodat je er echt van begint te zweten.

Het voordeel voor je baby: hij leert in slaap vallen in zijn bedje. Het voordeel voor jou: je sport zit er weer op voor vandaag.

 

  1. Wil je baby helemaal niet slapen? Zie het als een sport

Kleine kindjes zijn heel goed in het verstoppen dat ze moe zijn. Je ziet het niet altijd aan hen maar eigenlijk hebben ze best veel slaap nodig. Een oververmoeid kleintje kan soms nog heel moeilijk in slaap vallen. Ook wanneer je baby last heeft van fysieke kwaaltjes zoals buikpijn of reflux kan het moeilijk zijn om hem of haar in slaap te krijgen. Eerst en vooral is het belangrijk dan iets te doen aan die oorzaken natuurlijk: te vermijden dat hij oververmoeid wordt of de fysieke pijn weg te nemen. Daarnaast wil je natuurlijk wél voor een beetje slaap zorgen ook op die moeilijke momenten. Het kan helpen om dan écht even intensief te sporten door je kindje heel dicht tegen je aan te houden, veel, lang en ritmisch te bewegen terwijl je sussende geluiden maakt… tot je baby slaapt.

Opnieuw zijn de voordelen langs beide kanten groot: je baby zal nadien uitgerust wakker worden én jij hebt je sport voor de week gehad.