Wat vooraf ging:

Ons wasbare luier avontuur gaven we op, 2 maand voor onze dochter geboren werd. Te veel gedoe, gewas, gevecht en geplan… maar wel belangrijk voor de natuur. Geen nood, dacht ik en zat in mijn hoofd al in het volgende project. Ik hoorde dat baby’s al zindelijk kunnen zijn en las me in over hoe je dit aanpakt. Vader en zoon kozen het mooiste potje uit: een roze eenhoorn. Bij thuiskomst werd snel duidelijk dat Kobus, toen 16 maanden, daar andere plannen mee had. Gooien, rollen, dingen in en uit halen… dat was geweldig. Na een week probeerde ik hem toch eens te motiveren om langer dan één minuut stil te zitten op het potje: met boekjes en koekjes lukte het uiteindelijk. Ondertussen keek hij ons zo bedrukt en bedroeft aan. Die blik vertelde mij: mama berg je eigen plannen op en luister naar mij. Ik kon mezelf wel slagen, oké potje weg!

 

En toen ontdekte hij het potje zelf:

Toen Kobus 18 maanden was herontdekte het potje, ergens onder een kast. Zijn oogjes fonkelde en zomaar uit het niets een flinke plas. Sindsdien deed hij dat elke avond. Hij wilde daarvoor geen applaus dat was duidelijk, hij vond het gewoon leuk. Een zomer en veel blote billen tijd later had hij het onder de knieën: al zijn plasjes op het potje, zelden ongelukjes. We volgden de boekjes niet: we waren te vroeg begonnen, we werkten niet met beloningssystemen en er zat ook niet zoveel structuur in. Maar we luisterden wel naar ons kind en dat werkte. Happy end?

 

Hoe de kaka iedereen slapeloze nachten bezorgde:

Hij vond het  erg spannend om ook zijn grote boodschap op het potje te doen. De laatste weken hield hij het zolang op dat het hem stoorde in zijn slaap. ’s Avonds voor het slapen meerdere pogingen zonder succes, ’s morgens regelmatig wakker tussen 5u en 6u met volle pamper… Hij riep iedereen wakker en het lukte ons zelden nog terug te slapen. Hoe kunnen we hem hier nu bij helpen, vroegen we ons af? Ik vond allerlei hulpmiddelen: van medicatie tot ontspanningsoefeningen… Maar we konden ons in geen van die adviezen vinden. Hij vond het wel fijn om er met ons over bezig te zijn. Hoe kan je kaka opruimen? Is kaka vies? Van waar komt kaka? Hij zag ook overal kaka: van zijn zus, van de hond maar ook van een vliegje, een miertje, de paarden, … Ik had me vroeger nooit kunnen inbeelden hoeveel je kan vertellen over kaka.

 

Hoe het popje passievruchten en speelgoed kakte:

Hij vond het ‘potje voor onderweg’ en zette dat naast zijn vaste potje. Hij zette het popje op het andere potje en zei dat ze kaka moest doen. Papa kwam meespelen: het popje werd gerust gesteld, het was helemaal veilig om kaka te doen, ze mocht zich ontspannen… en toen ineens kakte het popje een passievrucht uit en toen een auto. Wat een feest. Kobus zette zich ernaast en floepte er vlotjes een kaka uit. Hij blonk. Die avond viel hij weer vlot in slaap én sliep 11u30 aan een stuk. Wat een overwinning!

 

Overdag vaardigheden oefenen helpt dus écht!

Ik adviseer cliënten altijd om de vaardigheden waar kindjes bij het slapen gaan mee bezig zijn overdag extra te oefenen. Ik vond dat altijd een moeilijke boodschap: je slaapt al maanden amper en krijgt dan te horen dat je uw kindje moet helpen met kruipen, rechttrekken… Precies dat dat het verschil gaat maken? En ook, je kind mag toch op zijn eigen tempo leren? Maar volgende keer ga ik het toch met  iets meer overtuiging zeggen: heb jij het gevoel dat je kindje met iets bezig is bij het slapen gaan? Het is normaal dat kindjes ‘alles opsparen’ voor ‘s avonds of ‘s nachts. Tijdens een drukke dag weg van huis is er niet altijd de ruimte en veiligheid om te experimenteren. Verschuif de aandacht hierop naar de wakkertijd zodat hij of zij er rond slaaptijd niet meer zo mee moet bezig zijn.

  • Blijft je baby zich optrekken in zijn bedje waardoor hij de slaap niet kan vatten? Oefen overdag met optrekken én van rechtop terug te komen in lig-positie. Maak het leuk door zelf mee te doen, speelgoed te bewegen van boven naar de grond…
  • Begint je peuter bij het slapen gaan plots zijn hele vocabulaire te oefenen? Maak hier overdag al tijd voor.
  • Wordt je kleuter ’s nachts wakker met angsten? Probeer deze angsten eens overdag te bespreken.

En daarnaast natuurlijk ook: volg vooral je gevoel en je kind. Het moet niet zoals in de boekjes. Als het werkt voor jullie werkt het.