Wat doe ik als slaapcoach?

Slapen is een sterk onderbelicht thema dat hoort bij het ouderschap. Een baby is niet gemaakt om alleen te slapen. Elke ouder gaat hier anders mee om: de ene zal de baby altijd bij zich houden, de andere zal de baby (af en toe) (een beetje) laten huilen. Beiden hebben hetzelfde doel nl. slapen en beiden zullen op heel wat moeilijkheden stoten. Een baby die afhankelijk is van zijn ouders om te slapen zal ondiep en/of kort slapen. Een baby die veel in zijn bedje heeft gehuild kan slapen als iets negatiefs ervaren. 

Ik ondersten ouders bij het voorkomen én bij het verhelpen van slaapproblemen. Ik doe dit op maat van jouw situatie jouw geschiedenis, jouw kleintje, jouw vraag en jouw doelstelling. Jij bent expert van je kind, ik weet veel over slaap. Als buitenstaander kan ik helpen vastgeroeste patronen te doorbreken, zien waar het misloopt en je ondersteunen in het vinden van oplossingen. Bovenal ben ik een supporter, een luisterend oor een ervaringsdeskundige die samen met jouw op weg gaat meer rust en slaap in je gezin te creëren.

Wat doe ik wel:

  • Ik zeg wat je wel/ niet mag verwachten op de leeftijd van jouw kind
  • Ik help je het natuurlijke ontwikkelingsproces van slaap van een kind te ondersteunen
  • Ik help bij het afbouwen van afhankelijkheid van de ouders om in slaap te vallen/ te blijven
  • Ik behoed je ervan negatieve ervaringen op te doen met slapen
  • Ik geef je alle kennis en vaardigheden mee zodat je aan het einde van het traject zelf verder kan
  • Ik wijs op de successen wanneer je het even niet meer ziet zitten

Wat doe ik niet:

  • Ik adviseer nooit je kind te laten huilen
  • Ik bepaal niet waar je naartoe moet, je bepaalt zelf je doelstellingen
  • Ik heb geen oordeel over wat je wel/ niet mag/ moet kunnen
  • Ik zal ook niet aan huis komen tijdens het slaapvormen-/ trainen, je doet het uiteindelijk zelf

De Droomritmemethode? 

  • De Droomritme Methode is een erkende, onderbouwde methode: de basis is een liefdevolle aanpak, ontwikkeld door Stephanie Molenaar | Slaapdeskundige® i.s.m. ouders en zorgverleners. De methode bestaat al meer dan tien jaar. Vele zorgverleners werken ermee en bevelen het aan. Duizenden ukjes hebben zo hun weg naar dromenland gevonden, zonder traantjes. Het is een unieke methode, ontstaan vanuit de praktijk en gebaseerd op onderzoek en continu gefinetuned door ouders en zorgverleners. 
  • Echt zonder traantjes: werken aan slaap betekent meestal iets veranderen aan gewoontes waar kleintjes erg gesteld op zijn. Dat is niet gemakkelijk. Daarom werken we in hele kleine stapjes, op het ritme van jouw kleintje. Vertrouwen in de omgeving en een gevoel van veiligheid zijn juist zo belangrijk om te kunnen slapen. Laten huilen of slapen forceren hoort dus niet bij deze aanpak. Ook voor de allerkleinste kindjes (vanaf 0 maanden) is werken aan slaap op deze manier mogelijk, door de natuurlijke ontwikkeling van slaap bij baby’s te ondersteunen.
  • Met een holistische aanpak van slapen. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op slapen van een kleintje: geboorte, voeding, sociale relaties, pijn of onrust… Door deze allemaal grondig onder de loep te nemen, heb je de grootste kans op slagen. Ik neem al deze factoren dan ook mee in het stappenplan om aan meer slaap te werken.
  • In combinatie met mijn eigen unieke kennis en expertise: ik heb een universitaire opleiding als psychologe, verdiepte me ook in andere slaapmethodes en blijf mezelf constant bijscholen.  Mijn ervaring in het werken met gezinnen en mijn persoonlijke ervaring met het leren slapen van mijn 2 kindjes vormen mij als coach. Thema’s die ik me eigen maakte zijn dan ook: rouw en verlies, onrust, reflux, mama-coaching, koemelkallergie, natuurlijk ouderschap, hechting, ontwikkelingsfasen van een kind…